Marmara depreminin tüm senaryoları TÜBİTAK koordinasyonunda ele alınacak.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, 30 Mart’ta düzenlenecek ‘Deprem Araştırma Sanal Konferansı’nda olası Marmara depreminin tüm senaryo ve çalışmalarının ele alınacağını söyledi. TÜBİTAK.
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, depremin ardından düzenlediği basın toplantısında, ‘TÜBİTAK Doğal Afet Odaklı Saha Çalışması Acil Güçlendirme Programı’ kapsamında desteklenen 124 proje ile ‘1001 Beyin Sarsıntısı Özel Çağrısı’ kapsamında desteklenen 79 proje, 30 Mart’ta yapılacak Beyin Sarsıntısı Araştırma Sanal Konferansı’nda yapılacak. Kendisinin tanıtılacağını söyledi. Deprem felaketinin boyutu düşünüldüğünde konuyu tek bir başlıkta ele almanın mümkün olmayacağını vurgulayan Mandal, “Konunun karmaşıklığı, konunun ülkedeki önemi ve bir Ülkemizde aktif fay hatları olması bizim bakış açımızı çok daha farklı hale getirmelidir”Arkasında geliştirilen teknolojilerde TÜBİTAK’ın desteği önemlidir. İzmir depremi sonrası deprem özel çağrısı açtık, deprem odağında 79 proje desteklendi” dedi.
‘600 BİLİM ADAMI DEPREMİ TÜM BOYUTLARI İLE İNCELEDİ’Mandal, 6 Şubat depremlerinin ardından kurum olarak yeni bir sürecin başlatıldığını kaydederek, “Bu anlamda bilimsel ve teknolojik veri toplama ve analizi yapmak isteyen bilim insanlarını davet ettik. Bu çalışmalarımızda 600 bilim adamımız var, bölgeye giderek yer bilimleri, inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, arkeoloji, moloz toplama, lojistik, sağlık, içme suyu ve afetten etkilenen farklı kimlikteki vatandaşların bu süreçten nasıl etkilendiği.24 saat içinde çoğu saha çalışması olmak üzere 124 proje desteklendi.60’tan fazla farklı kurum ve hepsinden elde edilen veriler, gözlemler, gelecek- 30 Mart’ta yapılacak tamamı bilime dayalı sanal konferans odaklı, 124 projemiz ve 2021 İzmir depremi sonunda 124 projemiz başladı. kamuoyu ile paylaşıldı. ulaşılacaktır. Aklımızda kalan tüm sorular bilim adamlarımız tarafından yanıtlanacak.” Tüm bunlar konunun uzmanları tarafından detaylı bir şekilde paylaşılacak. Ayağa kalkın bunların hepsi toplantıda görüşülecek.Göç var geçici de olsa o insanların geri dönüşü için ne gibi teşvikler kullanılabilir konu bu boyutlardan bakılmalı;Bu çalışmalar devam ediyor. Buradaki çalışmalar danışmanlığını yaptığım Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Programına girdi sağlayacaktır.AFAD ile birlikte oluşturduğumuz dünya için kalıcı veri oluşturmak için oluşturduğumuz bir veri tabanı var, bu çalışmalar bu bilgi tabanına dahil ediliyor. AFAD’da hem yazılı hem de görsel olarak tüm dünyaya açık.”
Konferansta Türkiye’nin fay hatlarının da ele alınacağını vurgulayan Mandal, “Bu çalışmalardan biri de Türkiye’nin fay sınırı var mı güncellenmesi gerekiyor mu evet güncellenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda Maden Tetkik ve Keşif (MTA), AFAD, Çevre, Şehircilik.İklim Değişikliği Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği ile bir çalışma başlatıldı.Bunu çok değerli buluyoruz.Her depremden sonra konuşulan bu fay sınırlarının hangileri acaba? canlılar, gerçekten doğru yerdeler mi ve Marmara depremine hazırlık için fay sınırlarının güncellenmesi de ele alınacak.”Depremle ilgili tüm senaryolar ve etkinin en aza indirilmesi için alınması gereken önlemler de masaya yatırılacak. Marmara depremi ile ilgili çalışmaların da paylaşılacağı bir konferans olacak” dedi.