Endonezya’daki tek katlı konut, kısmen parçalanmış, geri dönüştürülmüş çocuk bezleriyle inşa edildi. Araştırmacılar, kullanılmış çocuk bezlerini bu eyalette yeniden kullanmanın, ülkenin daha uygun fiyatlı konut ve daha iyi atık yönetimi talebini karşılamaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
Ekip, kompozit bir yapı malzemesi olarak geri dönüştürülmüş çocuk bezlerinin kullanılmasının yalnızca çöplük atığını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda bu tür konutları daha uygun fiyatlı hale getirebileceğini söylüyor.
Endonezya’nın kentsel nüfusu son otuz yılda yılda yaklaşık yüzde 4 arttı ve daha fazla insan şehir merkezlerine taşınıyor.
Bu arada, bir konutu inşa etmek için kullanılan malzemeler, özellikle de yapısal bütünlüğünü desteklemek için gerekenler, genellikle konutları uygun fiyatlı hale getirmenin önündeki en büyük engeldir.
Zuraida ve meslektaşları, harç ve betonda kullanılan kum, çakıl ve diğer klasik yapı malzemelerinin yapıların mukavemetini düşürmeden yıkanmış, kurutulmuş, sterilize edilmiş ve parçalanmış bezlerle ne kadarının değiştirilebileceğini değerlendirdiler.
Ekip daha sonra, kullanabileceğini hesapladıkları maksimum bebek bezi atığı miktarına oranla küçük, tek katlı, iki yatak odalı, tek banyolu bir konut tasarlayıp inşa etmeye devam etti.
Ekip, üç katlı bir evin taşıyıcı yapılarında yüzde 10’a kadar tek kullanımlık çocuk bezi kullanılabileceğini hesapladı.
Daha uygun fiyatlı barınma ihtiyacına rağmen Zuraida, çocuk bezi veya diğer düşük etkili klasik olmayan malzemeleri benimsemenin değerli sakıncaları olduğunu söylüyor.
Almanya’daki Technische Universität Dresden’den kimyager Christof Schröfl, “Atığın başka amaçlar için nasıl kullanılabileceğini düşünmek harika bir fikir” diyor.