Bu Doğum Kusuru Hangi Sebeplerle Tek Gözlü Bebeklerin Oluşmasına Sebep Olur?
İnanılmaz detaylara sahip. Siklopi çok nadirdir. Konuyla ilgili uzmanlar, halen bu hastalıkla ilgili bazı sorulara yanıt arıyor.
Peki siklopi nedir ve buna ne sebep olur?Hadi daha yakından bakalım.
Siklopi, beynin sol ve sağ bölümleri ayrılmadığında ortaya çıkan nadir bir doğum kusurudur.
Bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi, tek göz veya kısmen bölünmüş göz yapısı . Siklopisi olan bebeklerin genellikle burnu yoktur, ancak hamilelik sırasında bebekte bazen gözün üzerinde burun benzeri bir hortum gelişebilir. Farklı değil mi?
Ne yazık ki, bu doğum kusuru genellikle düşük veya ölümle sonuçlanır. Bebek bu formda doğarsa hayatta kalma şansı sadece birkaç saattir. siklopi, yaklaşık 100.000 yenidoğanda 1 görülür ve bu hastalık insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da görülebilmektedir. Ne yazık ki, şu ana kadar siklopi için bir tedavi bulunamadı.
Peki bu duruma ne sebep oluyor?
Siklopinin neden meydana geldiği tam olarak tespit edilemese de uzmanlar bu rahatsızlığı tetikleyebilecek birkaç koşul olduğundan bahsediyor. Olası risk faktörlerinden biri, gestasyonel diyabet; diğeri ise annenin kimyasallara maruz kalmasıdır.
Geçmişteki uzmanlar annenin bazı zararlı kimyasallara ve toksinlere maruz kalması.Cyclopia’nın en büyük nedenlerinin ortasında görmek, ancak daha sonra bu maruziyetlerin daha yüksek Cyclopia riski ile rastgele ilişkili olmadığı sonucuna varıldı.
Aslında, Cyclopi’li bebeklerin üçte biri kromozomlarında çeşitli anormallikler taşırlar. Bir bakıma genlerde farklı değişimler mutlaka saptanır. Bu değişiklikler proteinlerin ve genlerin beklenenin dışında hareket etmesine neden olarak beyin oluşumunu büyük ölçüde engeller.
Bu durum genellikle gebeliğin üçüncü ve dördüncü haftalarının ortasında gelişir ve ultrason yardımıyla saptanabilir.
Ayrıca tek bir gözün yanı sıra beyin ve iç organlardaki olağan dışı oluşumlar da ultrason ile tespit edilebilmektedir. Bazı şüpheler varsa ve ultrason bu noktada yetersiz kaldıysa; Doktor bir MRG önerebilir. Anne ve çocuk için herhangi bir risk oluşturmayan MR sonucunda, şüpheleri açık bir şekilde mutlak hale getirmek mümkündür.
Cyclopy olan bir bebek genellikle doğmadan önce ölür.
Bunun nedeni beyin ve diğer organların normal gelişememesidir. Kısaca Cyclopy’ye maruz kalan bir bebeğin vücudu, Yaşama tutunmak için gerekli olan vücut sistemlerini destekleyemez.
Araştırmacılar, bu nadir durumda, genetik özelliği taşıyan ebeveynlerin riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle annenin bir sonraki gebeliğinde Cyclopi ile rekabet etme riski oldukça yüksektir. Belli olmamakla birlikte, Bu rahatsızlığın kalıtsal olabileceğine dair görüşler de vardır.
Bu fenomenin birçok örneği de var.
1766 yılında Fransa’da bir bebek Cyclopi ile hayata gözlerini açtı ve sadece birkaç saat yaşadı. Yine İsveç’te 46 yaşındaki bir kadının çocuğu, bu rahatsızlık sonucu doğumdan 2 saat sonra hayatını kaybetti. Bu çocuk Burnu, burun delikleri ve kapaksız gözleri yoktu.Ayak bileklerinde de eğrilikler vardı ve sağ ayağı tamamen içe doğru kıvrıktı.
2006 yılında Hindistan’da bu durumdan muzdarip bir kız çocuğu dünyaya geldi ve tek gözü alnının ortasındaydı. Beyni iki yarım küreye bölünmemişti ve burnu yoktu. Doğumdan bir gün sonra öldü. Son olarak 2018’de Endonezya’da dünyaya gelen bir bebeğin de burnu ve tek gözü yoktu. Ayrıca doğumdan yaklaşık yedi saat sonra öldü.